Rezervari si programari
Recuperare medicala

Recuperarea medicala dupa o fractura

Postat de FORTIUS la 28 Iunie 2018 (Recuperare medicala)
Recuperarea medicala dupa o fractura

Momentul in care suferi o fractura este unul extrem de dureros; fracturile necesita atentie medicala de urgenta, pentru a asigura nu doar vindecarea acestora, ci si alinierea corecta a osului fracturat. Din pacate, vindecarea completa a unei fracturi necesita uneori un timp destul de indelungat, de cateva luni, iar in cazul remodelarii osoase, chiar de ani.

Recuperarea medicala dupa o fractura poate fi un mijloc eficient de insanatosire mai rapida si completa, daca este facuta corect si la timp; ea incepe de obicei inca din spital, atunci cand un fizioterapeut te invata ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci pentru a usura procesul de vindecare a fracturii.

De exemplu: in cazul unei glezne fracturate, un fizioterapeut te invata cum sa mergi corect cu ajutorul unui baston sau al carjelor, astfel incat sa nu daunezi procesului de vindecare si recuperare, sau in ce fel sa distribui greutatea pe un membru fracturat si in ce fel, in asa fel incat sa iti pastrezi din mobilitate, respectand in acelasi timp instructiunile medicului.

Recuperarea medicala acasa

Atunci cand vii de la spital, dupa ce ai suferit o fractura, medicul iti poate recomanda sa faci terapie fizica acasa; acest lucru se recomanda in general persoanelor carora le este imposibil sa se deplaseze din cauza fracturii suferite.

Recuperarea medicala in clinici specializate

Atunci cand te-ai recuperat suficient, astfel incat sa fii capabil sa te deplasezi, exista clinici de specialitate unde poti urma proceduri de recuperare medicala pentru a restabili functiile normale, in general dupa ce ti s-a inlaturat gipsul si poti mobiliza zona din jurul fracturii. Terapeutul iti va face o evaluare si in stabilirea procedurilor de recuperare pe care le vei urma, va tine cont de urmatoarele aspecte:

• Nivelul de durere

• Flexibilitate

• Edem al zonei fracturate

• Functiune si mobilitate

• Putere

• Gama de miscari pe care o poti face

In urma examinarilor, terapeutul va stabili impreuna cu tine un plan de recuperare pentru a te ajuta sa te vindeci complet. Recuperarea medicala dupa o fractura se concentreaza adesea pe depasirea efectelor negative pe care le-a implicat imobilizarea zonei fracturate (gipsul sau atela), deoarece aceasta imobilizare poate conduce la pierderea puterii de miscare si a mobilitatii.

Modalitati de recuperare medicala

Recuperarea medicala se poate face prin mai multe metode:

 

Kinetoterapie – este terapia prin miscare, care consta intr-un ansamblu de tehnici si metode ce implica exercitiul fizic si are ca scop principal redarea preciziei miscarilor, restabilirea tonusului muscular si redobandirea mobilitatii articulare

Fizioterapia – restabileste o serie de functii vitale mobilitatii, miscarilor, puterii si functiilor somatice, printr-o serie de proceduri manuale, cum este de exemplu masajul tesuturilor moi, folosind programe de exercitii fizice pentru intarirea muschilor, reinvatarea mersului in cazul fracturilor membrelor inferioare, sau prin tehnici electroterapeutice, prin stimularea nervilor, utilizand terapia prin laser sau ultrasunete.

Balneoterapia – este terapia de miscare in apa ce are proprietati minerale cum sunt sulful, seleniul si siliciul; ea promoveaza relaxarea si stimularea zonei fracturate, acelerand procesul de refacere.

In sprijinul vindecarii fracturilor, o dieta bogata in vitaminele B, D si E, suplimente de calciu si magneziu vitale in producerea substantei osoase si exercitiile fizice, sunt benefice unei recuperari de succes.