Rezervari si programari
Recuperare medicala

Recuperarea medicala dupa intinderea de ligament

Postat de FORTIUS la 15 Octombrie 2018 (Recuperare medicala)
Recuperarea medicala dupa intinderea de ligament

Ligamentele sunt structuri de legatura, care leaga oasele unul de altul si mentin articulatiile. Ligamentele sunt alcatuite din fibre albe, insa spre deosebire de tendoane, acestea sunt mai subtiri si mai putin elastice.

 

Cauzele aparitiei intinderii de ligament

Intinderile de ligament apar cel mai des in zona gleznelor sau a genunchilor, dar pot aparea si la nivelul cotului, al umarului sau chiar al degetelor. Acestea apar cu precadere in cazul persoanelor care fac sport de performanta sau a celor care au surplus de greutate. Intinderile mai pot fi provocate de: miscari fortate, ridicarea de obiecte grele, malformatii, soc sau suprasolicitate. De exemplu, calcarea intr-o groapa sau ratarea unei trepte la coborarea scarilor pot duce la intinderi de ligamente si chiar la leziuni ale acestora.

 

Simptomele intinderii de ligament

In multe dintre cazuri, intinderea de ligament nu are simptome pe moment, insa dupa cateva zile pot aparea dureri la miscare, care incet, incet, se vor acutiza, iar persoana respectiva nu isi mai poate indoi piciorul. Mai pot aparea umflaturi ale piciorului in zona afectata si chiar vanatai.

 

Recuperarea medicala dupa intinderea de ligament

Recuperarea medicala in cazul persoanelor care au suferit intinderi de ligament este destul de usoara, daca pacientul ajunge la timp la medic. Dupa un control medical amanuntit, medicul ii va prescrie pacientului repaus total in primele 24-48 de ore, compresii, aplicarea de gheata in locul afectat si unguente antiinflamatorii.

Repausul presupune reducerea sau chiar oprirea totala a activitatii pacientului, in special in cazul persoanelor sportive. Pacientul trebuie sa stea la pat cu piciorul intins la orizontala. Durata repausului poate fi de 24-48 de ore, sau chiar mai mult, in functie de nevoile fiecarui pacient in parte si de gravitatea accidentarii.

Gheata se aplica in zona afectata timp de 15-20 de minute. Procedeul se va repeta de patru pana la opt ori pe zi. Gheata nu se aplica insa direct pe piele ci se pune intr-o punga, iar punga se inveleste apoi intr-o carpa sau intr-un prosop.

Compresiile sunt foarte importante in tratarea intinderilor de ligament. Membrul afectat se inveleste intr-o fasa elastica, fie ca este vorba de genunghi, glezna, cot, umar sau deget. Fasa trebuie aplicata pe toata durata specificata de medic.

Gelul antiinflamator are rolul de reducere al durerii si al inflamatiei. Pe langa gelul antiinflamator medicul mai poate prescrie pastile comprimate precum aspirina sau diclofenac, in functie de gravitatea situatiei.

Deoarece, de cele mai multe ori pacientii ajung prea tarziu la medic, intinderea de ligament nu mai poate fi tratata doar cu ajutorul ghetii, al compresiilor si unguentului antiinflamator. Pentru a se reface, pacientii trebuie sa urmeze un program de recuperare medicala (kinetoterapie).

Durata progamului de exercitii se stabileste in functie de gravitatea accidentarii. Aceasta poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni. Exercitiile vor fi stabilite de medici, in functie de nevoile fiecarui pacient. Acestea vor fi schimbate pe masura ce pacientul se recupereaza, devenind din ce in ce mai intense, pana in momentul in care pacientul este recuperat complet si isi poate relua activitatile zilnice.