Rezervari si programari
Recuperare medicala

Recuperare post-operatorie / MENISC

Postat de FORTIUS la 27 Martie 2018 (Recuperare medicala)
Recuperare post-operatorie / MENISC

Vindecarea după o operație de menisc se realizează diferit de la persoană la persoană, însă o reabilitare corectă durează luni bune.

Meniscurile articulaţiei genunchiului sunt fibrocartilaje intraarticulare situate între femur și tibie. Sunt în număr de două la nivelul fiecărui genunchi și au forma semilunară. În timpul mersului meniscul se contractă și își schimbă forma.

Leziunile și rupturile de menisc de la nivelul articulației genunchiului

Dintre toate patologiile articulației genunchiului, deteriorarea meniscurilor – este cea mai comună și frecventă problemă. Și, conform statisticilor, femeile sunt de 2-4 ori mai puțin predispuse la această boală decât bărbații. O astfel de traumă poate apărea la orice vârstă. Dar, deosebit de vulnerabile sunt persoanele de la 20 la 40 de ani.

De obicei, trauma are loc în timpul mișcărilor bruște de torsiune sau rotație ale trunchiului în timp ce talpa și gamba se află în poziție fixă, sau mișcarea nereușită de flexie a piciorului la nivelul articulației genunchiului. 

Simptomele leziunilor de menisc

• Îndată după accidentare, în regiunea genunchiului apare o durere acută, tăioasă.

• Tumefierea poate să apară imediat după injurie.

• În unele cazuri severe, se produce hemartroza, acumularea sîngelui la nivelul articulațiilor

• Mișcările membrului devin dificile și limitate, în timp ce meniscul dimpotrivă devine prea mobil.

• În timpul mișcării articulației genunchiului, durerea severă apare cînd un fragment din menisc rămîne strivit între suprafețele osoase ale tibiei și femurului.

• În timpul mișcării articulației se simt clicuri, care produc o durere destul de severă. 

Ce este o intervenție chirurgicală la menisc?

Dacă meniscul este rupt în urma unui accident sau din cauza uzurii, intervenția chirurgicală ar fi singura opțiune de tratament. Scopul intervenției chirurgicale este de a aduce meniscul din nou în condiții stabile în articulația genunchiului, pentru a preveni osteoartrita la genunchi. Fără menisc, un important amortizor de șoc în articulația genunchiului, oasele se freacă si provoacă durere. Starea meniscului are o influență importantă asupra riscului de artroză pe termen lung.

 

Operația de menisc este, de obicei, efectuată prin artroscopie minim invazivă a articulației genunchiului.

Doctorul introduce o sondă cu microcameră în articulație prin două incizii mici ale pielii genunchiului, obținând o imagine exactă a meniștilor deteriorați. O operație meniscală deschisă este necesară numai dacă, în plus față de ruperea meniscului, ligamentele și oasele articulației genunchiului sunt rănite.

Operația artroscopică este o procedură relativ scurtă, de 30 până la 60 de minute, care poate fi efectuată fie sub anestezie parțială, fie generală și este efectuată de obicei în ambulatoriu. În unele cazuri, spitalizarea internă poate fi necesară după operația meniscală, dar rareori mai mult de o săptămână.

 

Riscul de a dezvolta osteoartrita precoce în genunchi este foarte mare după o îndepărtare parțială sau completă a meniscului. Prin urmare, după rezecția parțială a meniscului, poate fi luată în considerare o înlocuire meniscală. În această formă de chirurgie meniscală, fie este transplantat un menisc donor la pacient, fie este implantat un țesut meniscal cu colagen creat artificial.

Înlocuirea meniscului este rar utilizată și este efectuată de obicei doar pentru pacienți foarte tineri. 

Reabilitarea după o intervenție chirurgicală de menisc

De regulă, pacientul poate părăsi clinica în ziua operației meniscale. În funcție de  forma de intervenție chirurgicală a meniscului, genunchiul trebuie protejat de la câteva zile la câteva săptămâni. Pentru protecție, se recomandă utilizarea ortezelor. Aceste orteze trebuie să protejeze meniscul operat, până acesta se vindecă. Sportul este permis numai după consultarea medicului, după aproximativ 2, 3 luni de la operație.

Reabilitarea, în cele mai multe cazuri, se realizează printr-o terapie fizică ambulatoriu, în combinație cu tratamente de drenaj limfatic.

 

Crioterapia, electrostimularile cvadricepsului, placile de echilibru, presele, bicicleta sunt, de asemenea, folosite in recuperarea postmeniscectomie.

Specialiștii permit revenirea la activități sportive ușoare în săptămâna a 3-a până la a 6-a după intervenția chirurgicală la genunchi, numai unde nu se inregistreaza complicații. Resiliența sportivă după o ruptură izolată în menisc este adesea posibilă după 6-8 săptămâni după intervenția de menisc.

 

Alte lucruri importante care nu trebuie ignorate de persoanele care au suferit sau urmează să fie supuse unei meniscectomii sunt:

- Rupturile traumatice meniscale au o rată de vindecare superioară celor degenerative.

- Meniscul lateral este mai mobil în comparație cu cel median.

- În fiecare menisc, cornul anterior are o mobilitate superioara celui posterior; mobilitatea redusă a meniscului postero-medial poate rezulta în stres mecanic superior în această arie, crescând astfel vulnerabilitatea la lezare. Acest fapt explică rata superioară a rupturilor în această zonă.

Specialiștii în recuperare mai avertizează că flexia genunchiului sub 60 grade are influența minimă pe deplasarea meniscală, dar cea peste 60 grade translatează meniscul posterior, această deplasare punând un stres mecanic suplimentar pe meniscul în curs de vindecare.

Există și alte aspecte de care medicul specialist în recuperare împreună cu kinetoterapeutul trebuie să țină cont: combinația încărcării (exerciții efectuate cu greutăți) cu creșterea flexiei trebuie cântărită cu atenție în schițarea programului de reabilitare; aliniamentul în var (genunchi în paranteze) sau în valg (genunchi în x) încarcă suplimentar meniscul, putând interfera cu vindecarea meniscală. 

OBIECTIVELE RECUPERĂRII

După operația de excizie a meniscului, obiectivele recuperării sunt controlul precoce al durerii și edemului, încărcare precoce, obținerea și menținerea amplitudinii complete de mișcare și recâștigarea forței musculare a cvadricepsului.

Perioada de gestație a ortezei este de 6 săptămâni însoțită de fizioterapie bine dozată fără stres. Începând cu săptămâna a 7-a, începe formarea.

Nu este posibil să vă întoarceți la activități sportive și abilități sportive după reparația meniscală sau sutura meniscală până la cel puțin 3 luni datorită protecției necesare a țesutului vindecător și care nu acționează rapid.