Rezervari si programari
Masaj

Masajul, între terapie și relaxare

Postat de FORTIUS la 15 Iulie 2019 (Masaj)
Masajul, între terapie și relaxare

Masajul terapeutic a devenit foarte popular în ultimii ani, deoarece oamenii de știință au descoperit dovezi care arată cât de benefic este masajul și ce puteri vindecătoare are acesta.

Există diferite tipuri de masaj care au scopuri diferite. De exemplu, stresul face parte din viețile noastre, iar masajul ne ajută să ne eliberăm de stres și să fim mai relaxați. În acest caz, masajul de relaxare este cel de care ai nevoie, deoarece acestea acționează ca un tratament pentru organism. În schimb, masajul terapeutic are ca scop ameliorarea tulburărilor cronice și a durerilor musculare.

Diferențele dintre masajul terapeutic și masajul de relaxare

Masajul terapeutic este, în general, efectuat în clinici de specialitate, spitale sau la domiciliul pacientului de către un medic specialist. Mediul este complet diferit de cel dintr-un centru spa, unde se efectuează masajul de relaxare.

Spre deosebire de masajul de relaxare, masajul terapeutic este recomandat de medic. Prima oară când participi la o sesiune de masaj terapeutic va trebui să completezi formulare în care să precizezi starea de sănătate și istoricul medical. Acestuia i se va atașa trimiterea de la medicul de specialitate (în funcție de afecțiunea pe care fiecare pacient o are).

Deși masajul terapeutic poate fi și relaxant, asemeni unui masaj obișnuit, tehnicile și instrumentele folosite sunt unele avansate care au ca scop ameliorarea durerii și tratarea problemelor cronice de sănătate.

Îmbunătățirea stării generale de sănătate a pacientului este scopul principal al masajului terapeutic, spre deosebire de masajul de relaxare, care este efectuat mai mult în scopuri cosmetice.

Masajul de relaxare ajută la strălucirea pielii și întinerirea corpului. În funcție de scopul pentru care este efectuat masajul de relaxare se folosesc o larga varietate de uleiuri și creme din plante care au proprietăți terapeutice pentru piele - alge, sare sau chiar ciocolată.

Beneficiile masajului terapeutic

Masajul terapeutic este destinat în special persoanelor care suferă de afecțiuni precum: dureri cronice, dezechilibru postural, probleme cu greutatea, leziuni sportive, fibromialgie, sindromul Tunnel, sindromul Down sau autism.

Mai mult, oamenii de știință susțin că masajul terapeutic este folosit ca tratament complementar în tratarea unor afecțiuni dentare, în chiropractică și chiar și pentru tratarea cancerului. Terapia neuromusculară sau terapia de eliberare miofascială sunt unele dintre tehnicile utilizate în masajul terapeutic. Pacienții care suferă de depresie cronică beneficiază, de asemenea, de tratament cu ajutorul masajului terapeutic. 

De exemplu, femeile care au suferit avorturi și au apelat apoi la masaj terapeutic au fost diagnosticate cu forme ușoare de depresie sau nu au suferit deloc de depresie, spre deosebire de cele care nu au apelat la această terapie.

Alte beneficii ale masajului terapeutic sunt:

·         Profilaxia leziunilo musculare la cei care fac sport;

·         Reduce spasmele și crampele musculare;

·         Crește flexibilitatea articulațiilor;

·         Ajută la creșterea imunității;

·         Îmbunătățește calitatea somnului;

·         Stimulează eliberarea de endorfine;

·         Scurtează travaliul.

La Clinica Fortius avem medici specialiști și terapeuți cu pregătire în domeniu care iți stau la dispozitie pentru afecțiuni musculare sau articulare astfel încât tu să beneficiezi de tratament profesional iar recuperarea să fie completă si pe o perioadă cât mai scurtă.