Rezervari si programari
Hemoroizii

Ligaturi hemoroidale cu benzi elastice (RBL) - tratamentul modern al hemoroizilor

Postat de FORTIUS la 26 Iulie 2019 (Hemoroizii)
Ligaturi hemoroidale cu benzi elastice (RBL) - tratamentul modern al hemoroizilor

Boala hemoroidală afectează o mare parte a populației. Principalii factori care duc la apariția hemoroizilor sunt: sedentarismul, dieta săracă în fibre, deshidratarea, dar și factorul genetic.

Hemoroizii, fie ei interni sau externi, reprezintă o boală ce nu se rezolvă de la sine ci necesită tratamente speciale și în cazuri grave intervenție chirurgicală. Există însă o modalitate mai puțin costisitoare și care dă rezultate bune în tratarea hemoroizilor: ligaturile hemoroidale cu benzi elastice (RBL).

Ce sunt ligaturile hemoroidale cu benzi elastice?

Procedura de ligaturare a hemoroizilor presupune legarea hemoroidului cu inele din cauciuc. Acesta are rolul de a întrerupe fluxul sanguin către hemoroid, care se va atrofia, iar în cele din urmă va cădea.

Ligaturarea se face de către medic prin introducerea unui anuscop în anus. Hemoroidul este prins cu un instrument, iar un dispozitiv special poziționează inelul de cauciuc la baza hemoroidului. După ce hemoroidul cade, la baza acestuia este formată o cicatrice care nu va permite venelor din apropiere sa se umfle.

Procedura de ligaturare este minim invazivă și este destinată hemoroizilor interni, simptomatici, care nu cedează tratamentului medicamentos antiinflamator.

Tratamentul de ligaturare cu benzi elastice te va ajuta să scapi definitiv de această problemă.

Ligaturarea este efectuată în clinici de specialitate de către medici. Aceștia se vor asigura că benzile nu sunt prea strânse sau prea largi, astfel încât tratamentul să-și facă efectul. În timpul intervenției se poate injecta un anestezic ușor în hemoroid pentru a preveni durerea.

După intervenție pacienții pot simți o ușoară durere și/sau usturime, pot avea senzația de sațietate în abdomenul inferior sau pot simți o nevoie falsă de a defeca.

Tratamentul de ligaturare poate fi făcut pentru unul sau maxim doi hemoroizi pe ședință. Pentru ligaturarea mai multor hemoroizi pacientului trebuie să i se facă anestezie generală. De regulă, restul hemoroizilor se vor ligatura la o distanță de minim patru săptămâni.

Ce trebuie să știe pacienții după ligaturarea hemoroizilor?

Durerea este un simptom comun. Aceasta poate fi suportabilă sau intensă și poate dura între 24 și 48 de ore. Aceasta diferă de la pacient la pacient. De regulă medicul va prescrie un tratament special pentru ameliorarea durerilor și băi de șezut.

De regulă, pacienții pot reveni imediat la activitățile cotidiene, însă există cazuri în care aceștia au nevoie de o perioadă de câteva zile (doua-trei) pentru odihnă și recuperare.

După intervenție pacienții pot observa sângerări, care pot persista până la 10 zile, mai exact până în momentul în care hemoroidul cade.

Unul dintre principalele avantaje ale acestor intervenții este faptul ca recidiva după boala hemoroidală este extrem de mică. Mai puțin de 20% dintre pacienți se vor confrunta din nou cu hemoroizii. Asta deoarece venele care au dat naștere hemoroidului au fost îndepărtate odată cu acesta.

Riscurile la care ești supus în urma ligaturii hemoroidale

Ca orice intervenție și ligaturile hemoroidale prezintă riscuri. Acesta sunt însă rare și minore. Printre acestea amintim durere severă care nu răspunde metodelor de ameliorare indicate de medic, sângerări anale, retenție urinară sau infecție în zona anală.