Rezervari si programari
Recuperare medicala

Fizioterapia, ce este si ce afectiuni trateaza

Postat de FORTIUS la 15 Iunie 2018 (Recuperare medicala)
Fizioterapia, ce este si ce afectiuni trateaza

Fizioterapia este stiinta care studiaza actiunea factorilor fizici asupra organismului in tratarea si restabilirea mobilitatii muschilor, articulatiilor, a membrelor superioare si inferioare afectate in urma unei dizabilitati sau a unui accident si atenueaza durerile cauzate de acestea, folosind metode fizice, cum ar fi masajul, exercitiile fizice regulate, apa, caldura, electricitatea sau lumina.

 

Fizioterapia este recomandata la orice varsta, incurajand pacientul sa isi gestioneze afectiunile si sa se recupereze, invatandu-l sa ramana independent chiar si dupa finalizarea tratamentului fizioterapeutic.

Afectiuni ce pot fi tratate cu ajutorul fizioterapiei

Fizioterapia are o arie larga de afectiuni pe care le trateaza, folosind multiple tehnici de tratament ce pot varia in functie de natura afectiunii; iata cateva dintre afectiunile ce pot fi tratate astfel:

• Atacurile cerebrale, scleroza multipla, boala Parkinson, afectiunile neurologice

• Afectiuni ale coloanei vertebrale sau ale creierului, provenite in urma unui accident

• Probleme ortopedice, reabilitarea fracturilor

• Probleme musculoscheletale cum sunt durerile de gat si spate

• Afectiuni cardiovasculare cum sunt bolile cronice cardiace si reabilitarea in urma unui infarct

• Probleme de ordin respirator, cum sunt astmul, fibroza cistica, afectiunile pulmonare cronice

• Afectiuni specifice femeilor, cum sunt menopauza, pierderea controlului asupra vezicii, recuperarea post natala, durerile de spate

• Afectiuni degenerative cum sunt osteoartrita si artrita reumatoida

• Probleme de circulatie, cum sunt hipertensiunea si hipotensiunea arteriala

• Probleme cauzate de stres, anxietate, depresie

• Reabilitarea post operatorie, de exemplu in cazul inlocuirii de sold sau genunchi

 

Fizioterapia este folosita in pediatrie pentru tratarea diferitelor probleme musculo-scheletale ale copiilor, a afectiunilor legate de coordoanarea motorie, a paraliziilor cerebrale, a intarzierilor in dezvoltarea mobilitatii, dar si in ingrijirea persoanelor de varsta a treia, oferind reabilitare si suport in urma cazaturilor, dupa boli sau accidente traumatizante.

Tehnici de tratament in fizioterapie

Manipulare manuala – miscarea articulatiilor si tesuturilor moi, ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si eliminarea lichidului in exces din organism, dar si in relaxarea musculaturii incordate sau in eliminarea spasmelor musculare. Manipularea manuala include masajul, dar si intinderea articulatiilor cu scopul de a reeduca corpul sa invete miscarile corecte. Aceasta tehnica sta la baza tratamentului fizioterapeutic, indiferent de afectiunea de care sufera pacientul.

Stimularea nervilor cu ajutorul electricitatii – aceasta tehnica foloseste curenti electrici asupra zonelor afectate de durere si contractand muschii care altfel ar ramane inactivi, ceea ce blocheaza semnalele dureroase care sunt transmise catre creier, iar ca rezultat pacientul nu mai simte durerea; aceasta tehnica este cea mai indicata in restabilirea functiilor musculare in urma unei accidentari traumatice.

Acupunctura – prin aceasta tehnica pentru a minimiza durerea si a imbunatatii functionalitatea musculara prin reducerea durerii sunt folosite ace; acupunctura poate regla sistemul imunitar, dar si diferite functii ale corpului;

Tehnica termica – in unele cazuri, in principal cele care implica tesuturile moi cum sunt muschii, tendoanele si ligamentele, aplicarea tratamentelor termice cu caldura,  scade durerea si creste mobilitatea; facand tesutul mai flexibil, terapeutul poate sa manipuleze manual mai bine zonele afectate. Aplicarea tratamentului termic rece, folosind de obicei gheata, este indicat in reducerea si prevenirea edemelor si inflamatiilor ce survin imediat in urma unei accidentari.