Rezervari si programari
Varice

De ce toamna este cel mai bun anotimp pentru scleroterapie?

Postat de FORTIUS la 04 Septembrie 2019 (Varice)
De ce toamna este cel mai bun anotimp pentru scleroterapie?

Scleroterapia este o procedură minim-invazivă de tratare a varicelor, cunoscute și ca vene varicoase. Scleroterapia este cea mai ușoară și eficientă formă de tratare a varicelor. Pacientul nu are nevoie de internare, putând pleca acasă după doar două ore de la intervenție.

Procedura presupune injectarea în vene a unor substanțe chimice numite substanțe sclerozante. Aceste substanțe medicamentoase fac ca venele să se micșoreze. Este o procedură des utilizată în prezent pentru tratarea varicelor ori a venelor numite și pânză de păianjen, sau chiar în vasele limfatice. Odată injectată în vas, soluția face ca vasul să se umfle, întrerupând circulația sângelui sau a limfei, ca mai apoi vasul să se micșoreze și să se retragă.

De ce este recomandat să apelezi la scleroterapie toamna

Tratarea varicelor, indiferent de tipul de terapie aleasă, este recomandată toamna sau în sezonul rece. Și în cazul scleroterapiei, tratamentul este recomandat să fie făcut tot toamna, din mai multe motive.

Primul ar fi faptul că pacienții trebuie să poarte timp de una, până la trei săptămâni ciorapi de compresie, lucru care nu se poate întâmpla în timpul verii din cauza temperaturilor crescute. Mai mult, în prima săptămână, sau pe o perioadă mai lungă, în funcție de pacient, se impune întreruperea exercițiilor fizice de orice fel.

Un alt motiv pentru care scleroterapia este indicat să se facă toamna este faptul că imediat după intervenție pacienții nu trebuie să se expună la soare. Aceștia trebuie să se ferească de lumina UV care slăbeşte epiderma, ducând la scăderea elasticității. Mai mult, în urma injecțiilor pot apărea vânătăi inestetice sau chiar răni, care necesită o perioadă mai îndelungată pentru vindecare. Pentru mulți pacienți acest lucru nu ar fi deloc plăcut vara, în timp ce în anotimpul rece pot ascunde pe sub haine imperfecțiunile.

Mai mult, expunerea la ultraviolete după scleroterapie poate duce și la alte efecte secundare, precum închiderea la culoare a pielii în zona în care a fost făcută injecția, lucru care poate dura luni de zile până la vindecare.

Ce inseamnă scleroterapia?

Înainte de a apela la scleroterapie, pacienții trebuie să consulte un medic dermatolog sau unul de specialitate în tratarea varicelor pentru a afla dacă sunt calificați pentru această procedură.

Odată ajuns la medic pentru tratament, pacientului i se va curăța și dezinfecta pielea în zona în care urmează să fie făcută injecția. Folosind un ac foarte fin, medicul va injecta o spumă specială cu agenți sclerozanți în vene. Aceștia acționează asupra venei făcând ca vena să se retragă treptat până la dispariția acesteia, reducând considerabil și disconfortul resimțit.

În funcție de dimensiunea și numărul de vene care necesită tratament, pacienții pot avea nevoie de una sau mai multe ședințe de scleroterapie. 

Ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul scleroterapiei

Scleroterapia este folosită în mod special pentru tratarea varicelor, cauzate de insuficiența venoasă cronică. În cazuri mai rare, scleroterapia mai este folosită pentru a trata și alte condiții precum vasele limfatice care prezintă malformații, hemoroizii sau hidrocelul.