Rezervari si programari
Varice

De ce lunile ianuarie și februarie sunt cele mai bune pentru tratamentul varicelor?

Postat de FORTIUS la 07 Ianuarie 2020 (Varice)
De ce lunile ianuarie și februarie sunt cele mai bune pentru tratamentul varicelor?

Vremea rece poate fi un risc pentru sănătate. Din cauza temperaturilor scăzute suntem mai expuși la răceli, afecțiuni respiratorii, dureri și infecții în gât, dar și la probleme de circulație și cardiovasculare.

Frigul crește riscul producerii de atacuri de cord deoarece inima muncește mai mult pentru a menține o temperatura optimă a corpului. În consecință, pulsul și presiunea sângelui sunt mai mari, ceea ce poate crea probleme cardiace, mai ales dacă ești cunoscut cu afecțiuni.

Frigul afectează, totodată, întregul sistem circulator. Chiar dacă nu există un impact direct asupra acestuia, creează condiții pentru agravarea insuficienței venoase.

Sedentarismul, inamicul numărul unu

Principala cauză a agravării bolii varicoase este sedentarismul. Atunci când temperaturile scad nu mai poți face toate activitățile cu care erai obișnuit. În plus, presiunea atmosferică este de obicei mai scăzută, ceea ce poate influența circulația sângelui în corp.

Clima mai rece nu este neapărat rea pentru vene. Frigul este vasoconstrictor, iar odată cu micșorarea venelor se va îmbunătăți circulația; simptomele comune care apar odată cu venele varicoase (umflarea acestora, crampele musculare) se vor ameliora.

Tratează venele varicoase iarna

Aproximativ 60% dintre oameni ajung să aibă varice pe măsură ce înaintează în vârstă. În funcție de factorii care favorizează apariția lor, acestea pot apărea mai devreme, chiar și la 20-30 de ani, sau mai târziu. Femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații să aibă varice; pentru ele bătăile de cap sunt și mai mari, pe lângă factorul medical având de a face și cu cel estetic.

Poate că ai încercat sau vei încerca mai multe metode pentru a trata venele varicoase. Adevărul este, însă, că ele pot fi vindecate doar cu tratament specializat. Iarna este momentul ideal pentru procedurile care te vor scăpa odată pentru totdeauna de varice, fie că vorbim despre metoda chirurgicală, clasică, fie că ne referim la tratament cu laser sau endovenos.

Venele varicoase pot fi îndepărtate simplu și fără durere cu ajutorul scleroterapiei. O procedură sigură și eficientă, scleroterapia presupune injectarea unei substanțe sclerozante în venele cu probleme. Când aceasta începe să-și facă efectul, vena bolnavă se obturează și devine un cordon fibros, care va fi asimilat ulterior de organism. Până la 80% din venele supuse scleroterapiei vor fi eliminate, iar organismul va dezvolta, în paralel, un nou sistem de vene care vor prelua fluxul de sânge.

Procedura este ideal de făcut iarna întrucât frigul are efect vasoconstrictor, ceea ce grăbește vindecarea. În plus, temperaturile scăzute scad riscul apariției de infecții.

Dacă tratezi varicele în lunile ianuarie și februarie, recuperarea va fi multmai ușoară. După intervenție va fi nevoie să porți fașă elastică și ciorapi compresivi, ceea ce în lunile călduroase poate fi extrem de neplăcut. Iarna, acestea vor fi ascunși sub haine și nici nu vei suferi de cald, iar rutina zilnică nu va fi cu nimic afectată. Ca bonus, la venirea primăverii și a verii zonele tratate vor fi complet vindecate și te vei putea bucura de căldură fără să iți mai faceți griji pentru aspectul venelor bolnave sau pentru răul pe care îl poate face expunerea lor la soare.

Chiar și iarna există soluții pentru a ne menține activi și pentru a păstra circulația în cei mai buni parametri. Nu sta așezat sau în picioare pentru prea mult timp. Dacă lucrezi la birou, ia regulat pauze în care să te ridici de pe scaun și să faci câțiva pași. Poți face exerciții dimineața și înainte de a merge la culcare, seara. Dieta este și ea foarte importantă pentru sistemul circulator în lunile de iarnă. Deși există o mulțime de preparate care sunt foarte tentante în această perioada, asigura-te că nu consumi în exces alimente sărate sau procesate. Consumă din belșug fructe colorate, legume și alimente bogate în fibre.