Rezervari si programari
Recuperare medicala

Cotul tenismenului sau epicondilita laterala. Ce este si cum se trateaza

Postat de FORTIUS la 12 Martie 2019 (Recuperare medicala)
Cotul tenismenului sau epicondilita laterala. Ce este si cum se trateaza

Cotul tenismenului, cunoscut in termeni medicali ca epicondilita laterala este o afectiune dureroasa a cotului, generata de suprasolicitare.

Aceasta afectiune apare in special in cazul persoanelor care practica tenis, de unde si denumirea de cotul tenismenului, si reprezinta o inflamatie a tendoanelor care se afla in partea posterioara a antebratului.

Desi afectiunea este frecventa in cazul tenismenilor, aceasta poate aparea si in cazul persoanelor care nu practica acest sport, dar care fac activitati repetitive care solicita bratul, precum: zugravitul, taiatul lemnelor etc.

 

Cauze

Cotul tenismenului sau epicondilita laterala apare in special din cauza suprasolicitarii mainii, prin efectuarea de miscari in mod repetat. Alte cauze ale epicondilitei laterale sunt:

 

Simptome

Cotul tenismenului sau epicondilita laterala se manifesta prin durere si sensibilitate in zona laterala a cotului. Durerea poate fi puternica si poate iradia pana in antebrat.

Durerea si disconfortul se acentueaza in momentul in care pacientul inceraca sa apuce anumite obiecte sau sa stranga pumnul. De multe ori, pacientul suferind va fi incapabil sa stranga complet pumnul sau sa apuce anumite obiecte cu mana.

 

Diagnostic

Diagnosticul se pune in urma analizarii activitatii fizice a pacientului precum si a altor factori de risc precum practicarea anumitor actiuni repetitive.

Pentru a pune diagnosticul de epicondilita laterala medicul va efectua mai multe teste si examinari. Unul dintre acestea consta in intinderea fortata a incheieturii mainii si a degetelor, cu cotul in extensie. Se considera ca testul este pozitiv daca apare durere in timpul acestui proces.

Acest test este urmat de o ecografie sau chiar un examen RMN pentru a determina gradul de degenerare a tendoanelor.

 

Tratament

Pentru tratarea epicondilitei laterale, pacientul trebuie sa intrerupa orice activitate sportiva. In plus, pentru calmarea durerii si reducerea inflamatiei medicul va administra antiinflamatoare nonsteroidiene. In unele cazuri medicii apeleaza la injectarea locala de preparate cortozonice.

O interventie chirurgicala este recomandata foarte rar, doar in cele mai dificile cazuri in care tendinitele recurente sau cornice trebuie corectate.

De asemenea, se recomanda aplicarea locala a unei pungi cu gheata pentru 10-15 minute, de cel mult trei ori pe zi. In plus, pacientul este nevoit sa poarte o orteza la nivelul antebratului.

 

Terapie de recuperare in urma cotului tenismenului

Pentru recuperarea completa in urma suferirii de epicondilita laterala se recomanda proceduri de terapie precum: laserterapia, electrostimularea si aplicarea de ultrasunete.

Pe langa acestea kinetoterapia este foarte importanta. Aceasta se efectueaza doar sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut care, in functie de starea pacientului, va recomanda un set complet de exercitii pe care pacientul trebuie sa-l urmeze. In plus, pe masura ce pacientul se recupereaza, medicul kinetoterapeut va creste intensitatea exercitiilor pana in momentul in care pacientul este complet refacut.