Rezervari si programari
Urologia

Aritmia cardiaca - semne si simptome

Postat de FORTIUS la 22 August 2018 (Urologia)
Aritmia cardiaca - semne si simptome

Inima este un muschi cu patru cavitati: doua atriuri si doua ventricule. Sangele de la vene ajunge la atriul drept, de acolo se duce la ventriculul drept, care il conduce la plamani pentru a-i oxigena si se colecteaza in atriul stang. De acolo se duce la ventriculul stang, care pompeaza sange la toate organele corpului uman.

Pentru ca inima sa se contracte intr-un mod eficient, exista o retea electrica care actioneaza in timp util toate fibrele musculare, mentinand astfel o frecventa cardiaca constanta intre 60 si 100 batai pe minut, pe care o putem simti in piept si in pulsul gatului sau incheieturii mainii. Bataia inimii are doua faze: diastol, care este atunci cand inima se relaxeaza pentru a se umple cu sange, si sistola, cand o data plina de sange, se contracta sa o pompeze prin aorta.

Aritmiile sunt modificari ale functionarii retelei electrice a inimii care modifica ritmul cardiac si au un impact asupra functiei de pompare a acestui organ, scazand eficacitatea acestuia. Acestea pot fi descoperite accidental cu o electrocardiograma de rutina sau pot provoca moarte subita.

Aritmiile sunt impartite in functie de un ritm cardiac mai lent(bradiaritmia) sau mai rapid (tahiaritmiile). Ele difera in functie de locul in care acestea provin, in aritmii ventriculare sau aritmii supraventriculare (in atriu).

Cel mai grav tip de aritmie este fibrilatia atriala, care apare atunci cand fibrele musculare se contracta individual foarte rapid si intr-un mod necoordonat. Consultarea medicala la varstnici este esentiala pentru ca poate fi cauza emboliei arteriale sau a unui accident vascular cerebral ischemic. In unele cazuri, cum ar fi tahicardia ventriculara sau fibrilatia ventriculara, riscul de deces este imediat si, prin urmare, necesita o ingrijire urgenta specializata.

 

Principalele simptome ale aritmiilor

 

Palpitatii: Pacientii le simt ca batai sau rulare a inimii in interiorul toracelui sau, de asemenea, impulsuri puternice la nivelul gatului. Este un simptom foarte comun si aproape toata lumea a perceput la un moment dat aceasta senzatie. Cand devin constante sau frecvente, trebuie consultat medicul.

Insuficienta cardiaca: in tahiaritmii, inima bate atat de repede incat nu este capabila sa umple complet sangele si nu il conduce catre organism; in bradiaritmie, ritmul cardiac este atat de lent incat reduce si fluxul sanguin. Acest lucru se intampla mai ales la persoanele cu afectiuni cardiace anterioare si se va manifesta cu dificultati de respiratie si edeme la nivelul gleznelor.

Dispneea sau oboseala: scurtarea respiratiei sau oboseala in timpul exercitiilor fizice poate fi, de asemenea, simptom al unei aritmii.

Oboseala si slabiciune: in special la pacientii varstnici cu bradiaritmie.

Sincopa: creierul nu obtine suficient sange si exista o pierdere de constienta cu lesin, care se recupereaza spontan. In aritmii, nu apar in general ameteli sau disconfort inainte de sincopa. De obicei oamenii sufera brusc de sincopa si se recupereaza complet cateva secunde mai tarziu. Acestea sunt frecvente in cazul blocurilor atrioventriculare si uneori necesita un stimulator cardiac.

Angina: durere in piept. Aceasta se datoreaza lipsei de oxigen din inima din cauza scaderii fluxului sanguin sau a excesului de activitate cardiaca (tahiaritmie).

Poliuria: pacientul urineaza mai frecvent din cauza cresterii vitezei fluxului sanguin.

Moartea brusca: este mai frecventa in tahiaritmiile ventriculare si in blocajele rutelor principale ale retelei electrice.