Rezervari si programari
Alergologie

Alergia la ambrozie: cauze, simptome și tratament

Postat de FORTIUS la 30 Septembrie 2019 (Alergologie)
Alergia la ambrozie: cauze, simptome și tratament

Ambrozia este o buruiană care crește pe marginea drumurilor, pe câmp și în grădinile neîngrijite. Spre deosebire de alte plante, polenizarea ambroziei are loc la finalul verii și începutul toamnei. Polenul foarte fin este răspândit de vânt pe distanțe foarte mari.

Spre deosebire de alți alergeni (praf, puful de plopi, etc.) polenul ambroziei este atât de fin încât nu poate fi observat cu ochiul liber. Tocmai din această cauză, multe persoane nu-și dau seama că suferă de alergie la ambrozie, confundând adesea simptomele cu o răceală.

 

Cauzele alergiei la ambrozie

Alergia la ambrozie este cauzată de polenul foarte fin purtat de vânt prin aer. Particulele microscopice de polen sunt inhalate prin respirație și, o dată inhalate acestea se fixează pe mucoasa nasului și chiar a plămânilor. Organismul interpretează greșit acest polen și se produc reacțiile alergice prin care organismul te anunță că ceva nu este în regulă.

 

Simptome

Odată apărute primele simptome de alergie la ambrozie trebuie să mergi de urgență la medic. Cu cât acestea sunt ignorate mai mult, cu atât alergiile se agravează putând deveni în timp astmatice.

Printre simptomele care trebuie să te trimită de urgență la medic se numără:

 

Multe persoane care prezintă alergii la ambrozie pot ajunge în stări mai grave care duc la apariția astmului. Printre simptomele pe care aceste persoane le manifestă se numără dificultăți în respirație, respirație șuierătoare și tuse. Netratate, aceste simptome de agravează pe zi ce trece.

 

Diagnosticul alergiei la ambrozie

Diagnosticul de alergie la ambrozie poate fi pus doar de medicul alergolog. Primul pas spre diagnosticarea alergiei la ambrozie este anamneza pacientului. Aceasta implică o serie de întrebări pe care medicul i le pune pacientului pentru a afla care sunt simptomele pe care le prezintă, cum și când au apărut, de cât timp, etc.

Urmează apoi testarea alergologică cutanată, care se efectuează prin plasarea unei mici picături de polen de ambrozie diluat, pe piele, iar pacientul este înțepat ușor în zona respectivă. În cazul persoanelor alergice, în locul respectiv vor apărea reacții cutanate precum: edem, mâncărimi, și/sau roșeață.

Iar în cele din urmă, se efectuează teste de sânge pentru a depista prezența anticorpilor asociați cu ambrozia în organism.

 

Tratament

Tratarea alergiilor și simptomelor alergice necesita o abordare pe mai multe planuri. Aceasta include: tratament medicamentos, modificări ale alimentației și ale stilului de viață.

Persoanele alergice trebuie să evite în sezonul alergiilor la ambrozie consumul de: lactate, ouă, crustacee, fructele de mare, carne și produse din carne, cacao, cofeină, produse procesate și produse care conțin aditivi, alune, alcool, sucuri din comerț, alimente care conțin mult zahăr.

Tratamentul medicamentos diferă de la o persoană la alta în funcție de gravitatea alergiei și simptomele prezente și poate consta în administrare de antihistaminice, cortizon, picături sau spray nazal și/sau picături de ochi. În cazurile de alergi acute, medicul poate recomanda picăturile sau injecțiile cu extracte alergenice standardizate.