Rezervari si programari
Fizioterapie

7 mituri despre fizioterapie

Postat de FORTIUS la 19 August 2019 (Fizioterapie)
7 mituri despre fizioterapie

Fizioterapia ajută zilnic mii de oameni să se recupereze în urma diverselor afecțiuni. Deși este un termen binecunoscut în zilele noastre, au apărut multe mituri legate de această formă de tratament. Dr. Ionescu Ion, Medic Primar Recuperare Medicala la Fortius Medical ne spune care sunt cele mai comune dintre acestea:

Mit: Fizioterapia este un termen modern pentru terapia prin masaj

Fapt: Fizioterapia nu inseamna doar masaj, ci o multitudine de proceduri de recuperare precum: electroterapie, hidroterapie, magnetoterapie, ultrasonoterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj. Din acest motiv, fizioterapia este realizată doar în clinici de specialitate de medici cu pregătire în domeniu.  Fizioterapia este o practică pentru a vindeca durerea și dizabilitățile, în timp ce, pe de altă parte, masajul este o practică mai mult pentru relaxare. În plus, fizioterapia se bazează pe un istoric medical cuprinzător, examen fizic și diagnostic specializat, pentru fiecare pacient în parte.

Mit: Oricine poate apela la fizioterapie

Fapt: Fizioterapia nu este pentru oricine si iar procedurile trebuie recomandate de un medic specialist in funcție de afecțiunile pe care le are un pacient. Procedurile de electroterapie, precum și cele de laserterapie sunt – de exemplu - de cele mai multe ori contraindicate în afecțiunile oncologice. Însă, drenajul limfatic sau kinetoterapia, care, de asemenea sunt incluse în fizioterapie, sunt folosite cu succes în afecțiunile oncologice.

Mit: Chirurgia este opțiunea finală / unică

Fapt: De la tratarea bolii degenerative a coloanei, la forme de osteoartrită la genunchi și până la probleme cu meniscul, fizioterapia s-a dovedit a fi aproape la fel de eficientă ca și chirurgia. În multe cazuri, fizioterapia poate înlocui cu succes chirurgia în tratarea unei game de afecțiuni. Prin urmare, intervenția chirurgicală nu este singura opțiune. Consultă mai întâi un medic fizioterapeut, deoarece în multe cazuri fizioterapia s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca intervențiile chirurgicale.

Mit: Fizioterapia nu poate fi folosită ca terapie unică de vindecare ci doar ameliorare

Fapt: Fizioterapia poate fi folosită ca terapie unică pentru a atenua durerile atunci când medicamentele sunt contraindicate. Prin combinarea numeroaselor tehnici de fizioterapie, pacienții se pot vindeca de diferite afecțiuni, înlocuind cu succes chirurgia sau tratamentele medicamentoase de lunga durată care pot dauna in cazul in care pacientul are alte boli preexistente. Afecțiunile care se tratează cu ajutorul fizioterapiei sunt multiple însă pacienții care au suferit un accident vascular cerebral sunt cei care resimt cel mai bine beneficiile fizioterapiei.

Mit: Fizioterapia este utilă doar în urma accidentelor și tratează durerile musculare

Fapt: Fizioterapeuții sunt calificați pentru a trata o gamă largă de boli și afecțiuni, iar expertiza lor nu se limitează la durerile musculare și problemele legate de ligament. Condiții cum ar fi reabilitarea vestibulară, paralizia, leziunile sportive, durerea cronică, reabilitarea bazinului pelvian și multe altele pot fi tratate prin fizioterapie. Așadar, fizioterapeuții fac mult mai mult decât să întindă sau să întărească mușchii slăbiti după o accidentare sau o intervenție chirurgicală. Ca experți în modul în care corpul se mișcă, aceștia evaluează și diagnostichează probleme potențiale înainte de a duce la răni mai grave sau chiar la invaliditate. Fizioterapeuții ajută oameni de toate vârstele în reducerea durerii, îmbunătățirea sau chiar restabilirea mobilității.

Mit: Vindecarea este de scurtă durată

Fapt: Fizioterapia nu este un proces de scurtă durată. Prin urmare nu sunt suficiente 10 ședințe și gata, ai scapat. Programul de recuperare este structurat conform unor obiective clare, la care se ajunge după o anumită perioadă, mai scurtă sau mai lungă, în funcție de gravitatea problemei, precum și de tipul acesteia. De cele mai multe ori este nevoie de peste 10 ședinte, tratamentul putând fi prelungit pe o perioadă de la câteva luni până la un an. Acest lucru se întâmplă deoarece fizioterapia urmărește o vindecare completă și nu doar o remediere temporară a problemei.

Mit: Fizioterapia este dureroasă

Fapt: Fizioterapia nu este foarte dureroasă. Durerea este suportabilă și apare la începutul ședințelor, dar efectele pozitive se simt ulterior, după terminarea terapiilor. În primele 3-4 ședințe fizioterapia îți “răscolește” durerea, dar efectele acesteia se simt pe deplin după aproximativ 2-3 săptămâni de la terminarea celor zece zile ale curei de tratament. Astfel, în urma ședințelor de fizioterapie pacienții se vor simți din ce în ce mai bine, chiar dacă este un proces de lungă durată.

Dr. Ionescu Ion este Medic Primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie

Înainte de colaborarea cu Centrul Medical Fortius, domnul doctor și-a desfășurat activitatea în cadrul Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie (I.N.R.M.F.B)